Almanya’da Bakanlar Kurulu, 2023 yılında çifte vatandaşlık imkanını herkese tanıyan ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısına onay vermişti.
Almanya’da yaşayan gurbetçileri sevindirecek bir haberi, Dışişleri Bakanlığı verdi.
27 Haziran’da yürürlüğe girecek kanunla Almanya Türk toplumu üyelerinin, Alman vatandaşlıklarını koruyarak Türk vatandaşlıklarını kazanabilecekleri açıklandı.
“Anlamlı ve değerli bir gelişme”
Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girecek kanun değişikliğiyle Almanya Türk toplumu üyeleri artık Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecekler. Almanya’daki tüm başkonsolosluklarımız anılan tarihten itibaren başvuruları almaya hazır olacaklar. Almanya’daki Türk toplumunun uzun yıllardır beklediği ve hak ettiği söz konusu yasal düzenleme, Türk-Alman ilişkileri bakımından olumlu, anlamlı ve değerli bir gelişme.” ifadelerine yer verildi.
Köken vatandaşlığının terk edilmesi istenmeyecek
Yeni yasa şunları getiriyor:
Artık Alman vatandaşlığına geçerken, köken vatandaşlığının terk edilmesi istenmeyecek. Böylece, herkes çifte vatandaş olabilecek. İsteyen kişi, köken ülke vatandaşlığından gönüllü çıkabilecek. Buna bir engel bulunmuyor. Türkleri en çok zorlayan bu konu, göçün ardından 60 yıl geçtikten sonra çözülmüş oldu. Böylece vatandaşlığa başvurudan sonra alım süreleri de kısalacak.
Hızlı ve kolay pasaport
Alman vatandaşlığı için bekleme süresi 8 yıldı. 8 yıl boyunca ülkede yaşayanlar, Alman vatandaşlığına başvurabiliyordu. Tabii dil bildiğini göstermesi koşuluyla. Şimdi süre 5 yıla indi. Özel durumlarda, uyum sağlamış ülkeye faydalı kişilerde bu süre 3 yıl olacak. Dil şartı yine var. Ayrıca geçimini sağlama şartı da bulunuyor.
Vatandaşlık kaybı bitti
Yeni yasa ile, “izinsiz başka ülke vatandaşlığını aldığı için” Alman vatandaşlığını kaybetme durumu ortadan kalktı. Böylece, eskiden Alman vatandaşı olup da Türk vatandaşlığını yeniden alamayanlara da bu yol açıldı. Eğer isterse bu kişiler yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek ve Alman vatandaşlığını kaybetmeyecek.
Seçme şartı yok
Yeni yasa ile ülkede doğan yabancıların çocuklarının Alman vatandaşı yapılması ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan model tamamen kaldırılmış oldu. Doğumla Alman vatandaşı olan çocuklar, artık hep Alman kalacak. Çocuklar, ömürboyu ebeveynlerinin vatandaşlığını da taşıyabilecek.
Demokratik düzene uyma
Ülkenin demokratik düzenine, yasalarına uyma, Yahudi düşmanlığı yapmama ya da karşıtlığı yapmama, İsrail devletini tanıma, kadın-erkek eşitliğine inanma şartları getirdi. Yaşam tarzı itibarıyla bunlara uymayanlar vatandaş yapılmayacak. Bu şartları kabul etmeyenler de Alman olamayacak.
Savcılık araştıracak
Vatandaşlığa geçişten önce dil, gelir, suç kaydı olmaması gibi şartların yerine getirilip getirilmediğine bakılacak. Ardından savcılık kişi hakkında soruşturma yapacak. Şartlar tamamsa, kişi Alman vatandaşlığını alabilecek.
Birinci kuşağa kolaylık
Yaşlı kuşak ya da birinci-ikinci kuşak Türkler, istisnadan faydalanacak. Misafir işçi istisnası olarak, bunlar Almanca sınavına girmeyecek. Böylece Almanya’ya ömürlerini vermiş olan bu kuşak bu şekilde ödüllendirilmiş olacak.
Vatandaşlığın iptali
Yanlış bilgi veya sahte belgelerle vatandaşlık alanların vatandaşlıkları 10 yıl içinde iptal edilebilecek. Özgür demokratik düzene uyum sözü verip de, yalan beyanda bulundukları belirlenenlerin vatandaşlıkları da iptal edilecek.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)
GÜNDEM
20 Eylül 2024SPOR
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024SPOR
20 Eylül 2024SPOR
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024